E-Ticaret Vergi Yükümlülüğü
E-ticaret vergi yükümlülüğü merak edilen konular arasındadır. İnternet üzerinden satış yapan şirketler, aylık, 3 aylık veya yıllık şekilde ödeme yapmaktadır. Vergiye tabi olarak ödeme yaptıkları söylenebilir. Ödeme yükümlülüğü olan vergilerden bazıları; e-ticaret KDV, e-ticaret gümrük vergisi, e-ticaret gelir vergisi, yurt dışı e-ticaret vergi, e-ticaret sitesi vergi gibi ödenmesi gereken çeşitte vergilerdir.
T.C vergi düzenlemeleri gereğince internet üzerinden online satış yapmakta olan kişi ya da kurumlar, vergi yükümlülüğü olarak değerlendirilir. Bu sebeple online olarak tüketicilere ya da kurumlara toptan ve perakende satışlarda vergi yükümlülüğü vardır. Vergisiz e-ticaret yapılması pek mümkün olmasa da bazı durumlar da yapılabilmektedir.
İnternet üzerinden satış yapılırken, istisnai durumlarda vergi levhasız e-ticaret yapılır. Örnek olarak online pazaryerleri 2. el ürün satışı yaptığında vergi yükümlülükleri yoktur. Bu durumda da e-ticaret vergi muafiyeti konusunu ortaya çıkarmaktadır. Aynı zamanda verilen hizmet doğrultusunda vergiler devlete ödenir. Ödenmesi gereken vergiler ise belli başlı vergi isimleri ile kamuda belirlenen tarihlerde yerine getirilir. E-ticaret şirketinin büyüklüğü vergide oldukça önemlidir. Küçük, orta, büyük ölçekli işletmelerde olduğu gibi vergi yükümlülükleri de büyüklüğe göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle, istisnai durumlar hariç vergi ödemeleri sağlanabileceği gibi platformların hacmine göre de ödenekler belirlenir. Bu giderler, satışı sağlanan mal ve hizmetlere göre de farklılaşabilmektedir.
Şirket ve Şahıs Firmalarının E-Ticaret Vergi Yükümlülükleri
Online platformlarda yapılan ödemeler için vergiler söz konusudur. Öncelikle, şirketlerin yıl içinde ödeyeceği vergiler belirlidir. En basiti alışveriş yapan kişilere E-ticaret fatura kesilerek gönderilen mal ve hizmetler ile kişilere iletilir. Şunu da belirtmek gerekir ki şirket olmadan e-ticaret vergi durumu ortaya çıkmaz. E-ticaret vergi limiti bazı hususlara göre değişkenlik gösterir.
Bu konudan önce ödenecek vergilerden şu şekilde bahsedilebilir: damga vergisi, kişi ya da kurumlar arasında hukuki ve resmi işlemleri belgelemeye yarayarak alınan vergidir. E-ticaret yapmak için vergi levhası da gereklidir.
Bir diğer vergi çeşidi ise muhtasar beyannamedir. Kişi ya da kurumların ödemesi ile yükümlü olunan vergileri beyan edildiği belgelerdir. E-ticarette vergi uygulamaları içinde yer aldığı söylenebilir. İş verenlerin çalışanlara ödediği maaşlar, kira bedelleri gibi işlemleri burada göstermek gerekir.
Bir diğer vergi türü KDV’dir. E-ticaret vergi mevzuatı içinde yer alan ve aylık olarak verilmekle yükümlü olan ödenektir. Aylık şekilde internet siteleri üstünden yapılan satışlarda faturalar üstünde KDV oranı belirtilir. Bu hizmeti veren kurum ve kişiler, e-ticaret vergi mükellefiyeti olarak kabul edilir.
Bu vergileri takiben, geçici vergi beyannamesi 3 aylık olarak ödenmektedir. Kişi ya da kurumların kar ve zarar durumlarını inceleyecek olan vergidir. Basit usul yıllık gelir vergisi yıl içinde tek bir defa ve yıllık şekilde verilir. Yılı karla tamamlayan şahıs ya da kurumlar belli bir oranda vergi öder. Ödenen bir diğer vergi çeşidi ise yıllık gelir vergisidir.
E-Ticaret Vergi Süreçleri
E-ticaret vergi açılışı başladıktan sonra vergilendirme internet üstünden herhangi bir hizmet ve mal satışı ile başlar. T.C vergi düzenlemelerinde telekomünikasyon araçları ile yüz yüze gelinmeden satış yapabilme imkanı sunar. Satış sonrasında ise vergi yükümlülüğü doğar. E-ticaret vergi levhası sahibi olan kişiler bu ödenekleri devlete vermek zorundadır. İnternet üzerinden yapılan satışlar, e-ticaret mevzuatı sistemine uygun ve faturasız olamaz.
Örneğin, banka havaleleri, kapıda ödeme gibi seçenekler ile fatura kesilmeden işlem yapılması mümkün olsa da faturasız yapılan işlemler vergi kaçırma olarak kabul edilir. Aynı şekilde yurtdışı e-ticaret gümrük vergisi ödemeleri içinde bu durum geçerlidir. Bu sebeple limited ya da şahıs şirketinin online satışlarda vergilendirilmesi önemlidir. E-ticaretin vergilendirilmesi konusunda kanunlara uyulmazsa belli başlı yaptırımlar ile karşılaşılabilir.
Vergi ödenekleri belli başlı durumlara göre de değişkenlik gösterebilir. E-ticaret için vergi işlemleri online platformun büyüklüğü göz önüne alınarak da talep edilir. Bu nedenle e-ticaret vergi oranları da farklılaşabilir. İşletme hacimlerine göre e-ticaret vergi sınırı değişik oranlara ayrılır. Bunun dışında vergi süreçleri, ödeneğe göre 3 aylık senelik, senede iki olarak ödenebilmektedir. E-ticaret nasıl vergilendirilir? Şeklinde sorulan sorular için online alışveriş sitesi açılması ile yerine gelir bilgisi verilebilir.
Home Office E-Ticaret Firmaları Vergi Ödemesi
Öncelikle e-ticaret için vergi levhası olan kişi ve kurumlar ödeme yükümlülüğündeki kişiler denilebilir. Bunun yanı sıra e-ticaret için vergi mükellefi birçok online firma ve ofisin masraflarını karşılayabilmek için home office çalışma sistemi ile gerçekleştirilir. Küçük ya da yeni girişim sağlayan işletmeler en az seviye ile ev ortamı ve ofis olarak kullanımı seçebilmektedir. Yani e-ticaret vergi kaydı bu hususlara göre belirlenebilmektedir. Eğer ev ortamı ofis olarak kullanılırsa vergi ödeme zorunlu olabilmektedir. Tabi ki evden e-ticaret yapanlara devletten vergi muafiyeti de verilen istisnai vergi muafiyetleri arasındadır. Örneğin, internetten satışın yanı sıra farklı bir şekilde para kazanılıyorsa, evden e-ticaret vergi muafiyeti konusuna dahil edilebilmek mümkündür.
E-ticaret vergi 2019 ve 2020 itibari ile değişkenlik göstermiştir. Ödeme işlemleri ve sıklığı e-ticaret vergi dairesi işlemleri yardımı ile de kontrol edilebilir. Aynı zamanda verilen yurt dışı hizmetlerinde yurt dışı e-ticaret alışverişlerinde vergi muafiyeti kaldırıldı. Vergi ödemelerinin ne sıklıkla yapılacağı konusunda çok sık sorular yöneltilmektedir. Bu işlemler, beyanları belli dönemler ile yapılmaktadır. Her vergi türü dönemsel olarak ödenir. Örneğin, KDV, aylık şekilde beyanı sağlanır. Muhtasar beyanname ise 3 aylık şekilde beyan edilir. Aynı zamanda izleyen ayın 23’üne kadar beyanı sağlanması gerekir. Daha sonra da 26’sına kadar da ödeme yapılması gerekmektedir. Geçici vergi ise 3 aylık şekilde beyanı sağlanan vergi türleri arasındadır.
E-Ticaret Vergi Ödenmemesi Durumunda Ne Olur?
E-ticarette vergilendirme sistemi önemli hususlar ile gerçekleşir. Sıkça yöneltilen sorular yöneltilmektedir. Örneğin, e-ticaret vergi levhası nasıl alınır, e-ticaret vergi muafiyeti 2019, E-ticaret vergisel boyutu, e-ticaret vergisi ne kadar gibi sorulardır.
Bu konuların yanı sıra asıl merak edilen vergilerin ödenmeme durumunda ne olacağıdır. Geciktiğinde faiz uygulaması yapılmaktadır. Kimi zaman nakit sıkışıklığı ile beyanname sonrasında verilen tahakkuk fişlerindeki son ödeme tarihine kadar gecikme faizini ödemek zorundadır. E-ticaret vergi sistemi vergi tutarı çok fazla olması durumunda ödenmiyorsa, vergi dairesi alacağını garantiye almak için hesaplara bloke koyabilmektedir. Kamu ihalelerinde ve ihale şartlarında şirketlerin vergi borçlarının olmaması koşulu yer alır. 1 TL bile olsa borç olması halinde ihaleye giriş sağlanması pek mümkün olmamaktadır.
Ödemeler hakkında e-ticaret gümrük vergisi nasıl ödenir? Konusu hakkında merak edilen detaylar vardır. Ödeme işlemi vergi dairesi, tahakkuk fişi ile banka şubesine, internet şubelerinden de ödenekler yerine getirilebilir. Ayrıca e-ticaret için vergi levhası nasıl alınır? Sorusu da son zamanlarda merak edilen konular arasındadır. Vergiye tabi olunacak şekilde online satış yapıldığında vergi levhasına sahip olunur.
E-ticaret işlemlerinde vergi ödemelerinde e-ticaret vergi kodu ile de ödeme işlemleri yerine getirilebilir. Ödemeyi geciktirmek ya da ödememe durumlarında ödenmeyen tutarın faizlerinin ödenmesi zorunludur. Bu konu hakkında yükümlülük bilgilerinin çoğunu sayfamızdan kontrol edebilirsiniz.