Pazarlama

Başarılı Bir Reklam Nasıl Yapılır?

reklam nasıl yapılır başarılı reklam kampanyası

Reklam nasıl yapılır? bu yazıyı okumaya gelenlerin aklındaki ilk soru olsa gerek. Fakat bundan daha önemlisi başarılı bir reklam kampanyası nasıl yapılır? Her zaman denilir ya reklamın iyisi ya da kötüsü olmaz, reklam reklamdır diye. Geçen yıllarda Ülker’in 1 Nisan konseptli reklamında yaşanan kriz durumu iyisi ya da kötüsü olabileceğini gösterdi. Kişisel fikrim; reklama gereğinden fazla tepki verildiği yönünde. Koskoca Ülker grubunun böyle bir mesaj verme gayreti içerisinde olacağını düşünmüyorum. Bununla birlikte reklamı da son derece itici buldum. Eğer ki tepki verilmiş olmasaydı ve neden tepki verildi acaba diye düşündürmeseydi reklamın ilk 10 saniyesini bile izleyemezdim, muhtemelen kapatırdım. Şimdi kaliteli bir reklam hazırlamak adına ana kriterler nelerdir biraz bunları inceleyelim ve başarılı bir reklam ve kampanyası nasıl yapılır en azından temel maddelerini öğrenmiş olalım.

Başarılı Reklam Nasıl Yapılır: Ana Kriterler

1-Markanın Akılda Kalması: Marka, hikaye ve mesaja entegre olmalıdır. Reklamın bir anında mutlaka marka, mesaj ve dikkat çeken öge bir arada sunulmalıdır. Bu reklamın en dikkat çekici yerinde yapılmalıdır.

Yapılan reklamın akılda kalıcı olup olmadığı, reklam yayına alınmadan önce yapılan demo çekimlerle saptanmalı ve reklamın akılda kalıcılığını sorgularken şu sorular sorulmalıdır:

  • Reklam yapılan markanın hangisi olduğunu söyler misiniz?
  • Yapılan reklamda logo olmasa markayı ne kadar kolay tanırdın?
  • Reklam markayı anlatmakta başarılı mıydı?
  • Reklam, reklamı yapılan markaya has bir reklam mıydı?
  • Reklam, reklamı yapılan marka dışında da kullanılabilir miydi?

2-Beğeni/Tekrar İzleme İsteği Yaratması: Bazı ögeler var ki bunlar çok önemli. Mesela Bebek, güzel kız ve komedi içermesi güzel sonuçlar doğuruyor. Bununla birlikte müzik olarak 9:8’lik Türk müzikleri olumlu etki yaratırken, jinglelarda aynı etki oluşmuyor.

Beğeniyi 2 farklı şekilde ölçebilirsiniz:

a)Çoktan seçmeli soru ile: Reklamı ne derece beğendiniz? Reklamı tekrar izlemek ister misiniz? soruları yol göstericidir.

b)Nörobilim: Reklamı izleyenlerin duygusal tepkileri ne oldu, kafaya bağlanan algılayıcılar ile ölçümlenmesi ile yapılır. Nöropazarlama ile ilgili internet üzerinde birçok makale bulabilirsiniz.

3-Dikkat Çekicilik: Reklamın performansını araştırırken kişilerden edinilen cevaplarda şu kelimelerin geçip geçmediği çok önemlidir. Dikkat çekicilik bu noktada çok önemlidir. Dikkat çekiciliğin çok olup olmadığını aşağıdaki ifadelerden kavrayabiliriz. Olumsuz da olsa olumlu da olsa, kişilerden edindiğimiz yorumlarda aşağıdaki ifadeleri duyuyorsak doğru yoldayız demektir.

Olumsuz yorumlar: İğrenç, sinir bozucu, rahatsız edici, garip, alışılmadık

Olumlu Yorumlar: Dikkat çekici, şahane/muhteşem/harika, bayıldım, farklı/değişik, enteresan

Başarılı reklam nasıl yapılır diyenler için 3 ana değerlendirme kriterine yukarıda yer vermiş ve reklamcılık ile ilgili ilk yazımızı tamamlamış olduk. Aşağıya Youtube’dan bulduğumuz kısa ve öz bir reklam kampanya süreci videosunu da ekliyoruz, iyi seyirler.

Back to list

Bir yanıt yazın