Son dönemde döviz ile elde edilen kazancın daha değerli bir hale gelmesiyle birlikte, yurtdışında şirket kurmak başlıklı araştırmalar ve eğilimler de ciddi anlamda artış göstermektedir. Özellikle dijital medya ve e-market uygulamalarının daha geniş kitlelere hitap etmesi ve akabinde gelişen “far-from-office” çalışma sistemiyle birlikte yurtdışında şirket kurmak eskisi kadar uzak bir hayal değildir.

Her ne kadar yurtdışında şirket kurmak konusu bireyin hem sosyal çevresi hem de devlet teşvikleri tarafından yüksek oranda desteklense de, böyle bir atılım öncesinde dikkate alınması gereken bazı gereklilikler de mevcuttur. Yurtdışı pazar araştırması bu konuda atılması gereken ilk adım olabilir.

Yurtdışı Pazar Araştırması

Yurtdışı pazar araştırması, yurtdışında şirket kurmak isteyen kişi ya da toplulukların hem hedef destinasyon hem de hedef kitle hakkında detaylı bilgi toplayabileceği birincil kaynaklardan biri konumundadır. Bunun yanı sıra, kurulmak istenen şirketin temel ve yan hizmet standartlarının ne denli alıcı bulabileceğine cevap bulmak için oluşturulabilen bir rehber niteliği taşımaktadır. Yurtdışı pazar araştırması nasıl yapılır sorusuna cevap niteliğinde gösterilebilecek örnek şablonlar olsa da, bu konuda firmanın ihtiyacına yönelik, varyatif bir ön çalışma yapılabilir. Demografik veriler ve hedef kitle analizi, bir pazar araştırmasında olmazsa olmaz kalemlerin başında gelen bazı maddeler olarak açıklanabilir.

Peki uluslararası pazar araştırması yapmak isteyen bir kurum hangi temel adımları izlemelidir?

  • Hedef ülkede yerel bir araştırmacı bulun

Araştırma yapmak istediğiniz ülkede güvenebileceğiniz ve saygın bir yerel araştırmacı bulmanız önemlidir. Bu, yerel pazarı gerçekten anlayan ve uluslararası araştırmanın birçok tuzağından kaçınan birinin uzmanlığından yararlanabilmenizi sağlar.

  • Metodolojiyi göz önünde bulundurun, ihmal etmeyin

Metodoloji konusunda yerel bir araştırma yapmak ve ilgili kaynaklara erişim sağlamak sizi rakiplerinizden öne çıkaracak temel kondisyonlardan biridir.

  • Pazar araştırmanıza başlamadan önce kendi araştırmanızı yapın

Bilgi toplamaya başlamadan önce, pazarın nasıl işlediğini, ürünlerin nereden geldiğini ve müşterilerin bunları nasıl satın aldığını anlamak gerekir.

  • Ürünü tanıyın, şirketi tanıyın ve sektörü tanıyın

İlk olarak, sektörün mevcut durumunu ve işletmeyi etkileyebilecek ana faktörleri anlamak önemlidir. İkinci olarak, bir konu hakkında eğitim almış danışmanlarla çalışmak müşteriye güven verir ve sağlam danışmanlık tavsiyeleri almanıza yardımcı olabilir.

  • Bir pazarı segmentlere ayırdığınız gibi, pazar araştırmanızı yönetilebilir ve ölçülebilir parçalara ayırın

Pazar araştırmanızı belirli konseptler altında sınıflandırmak hem zamanlamanızı daha iyi yapmanızı hem de daha somut sonuçlar elde edebilmenize yardımcı olacaktır.

  • Verilerinizin güvenilir olup olmadığını sorgulayın, merak etmeye devam edin

Günümüzün bilgi ekonomisinde, çoğu endüstri ve sektör verilerine internet, basılı medya, periyodik yayınlar, yıllıklar vb. aracılığıyla normal araştırmacılar tarafından kolayca erişilebilir.

  • Dış pazar araştırmanızı sunmak için metin yerine görselleri seçin

Göze hitap eden bir dış pazar araştırması, yazılı bir metne göre son derece etkili ve doğru bir seçim olacaktır. Grafikler, istatistikler ve görsele dayalı içerikler hedef müşterilerin her zaman ilgi odağı olmuştur.

  • Pazar araştırmanızı eyleme geçirilebilir planlarla takip edin

Pazar araştırmasının sadece bir giriş aşaması olduğunu ve sürdürülebilir bir sürecin ilk adımı olduğunu asla unutmayın. Eyleme geçirilmesi muhtemel planlar her zaman daha mantıklı sonuçlar verecektir. Realist ve rasyonel yaklaşmak, hayal odaklı bir düşünceye sahip olmak kadar değerlidir.

Bir pazar araştırması yapmak sizi hem kendi ülkenizde hem de yabancı ülke şartlarında her zaman artıya geçirecektir.

Uluslararası Pazarlama Nasıl Yapılır?

Uluslararası pazarlama hem fikren hem de fiilen önceki başlıklarla direkt olarak ilintili bir husustur. Yurtdışı pazar araştırması yapıldıktan sonra kurulan şirket, pazarlama koşulları ile fütüristtik gelişmeler kaydedebilmek amacıyla pazarlama kollarına yüksek miktarda ihtiyaç duyar. Pazarlama günümüzde bir şirket için “ekstra” değil, birincil gereksinimlerden biri olarak görülmektedir. Pazarlama ve reklam konularına yeterince bütçe ya da zaman ayırmayan kuruluşlar, kısa vadeli planlamalara mahkûm kalmak zorunda kalırlar. Günü kurtarmak, kısa dönem takvimlerine hapsolmak; geleceğe yatırım yapmak isteyen bir şirketin yapmak isteyeceği son şey olacaktır.

Yurtdışında şirket kurmak ne sanıldığı kadar çetrefilli ne de bilinmeze atlayacak kadar hafife alınacak bir konudur. Yurt içinde somut bir şirket kurulumu ile kıyaslandığı zaman, kendi içerisinde özelleşmiş bazı avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Unutulmaması gereken ilk konu, yurtdışında bir şirket açıldığında kazanç olasılığı sabır ve sürekliliğin yolundan geçer. Dijital unsurlar konusunda yetkin olmak ve günümüzün en etkin araçlarından biri olarak gösterilen sosyal medyayı aktif olarak kullanmak bu konudaki temel gereksinimlerden bazılardır. 2 temel pazarlama tipi vardır:

  • Geleneksel pazarlama
  • Dijital pazarlama

Geleneksel pazarlama, adından da anlaşılabileceği üzere en temel ve yaygın olarak kullanılan pazarlama opsiyonlarını barındırır. Hedef ülkelerinizden distribütörler bularak, bayiler aracılığıyla satış ya da bu ülkelerde yapacağınız billboard gibi ilanlar geleneksel pazarlamaya örnek olarak verilebilir.

Dijital pazarlama ise, geleneksel yani fiziksel pazarlamaya destek olabilecek; bazen de tek başına yeterli olabilecek derecede önemli bir pazarlama kanalıdır. Sektöre ve müşteri profiline göre pek çok alt pazarlama kanalını içermektedir. Örneğin;

  • Arama motoru reklamcılığı (SEM),
  • Programatik reklamcılık,
  • SEO,
  • Influencer marketing,
  • Sosyal medya pazarlama,
  • İçerik pazarlama,
  • Dijital PR gibi pek çok alt dalı barındırmaktadır.

Yurtdışından Ödeme Almak

Şirket kurmayı planlayan ve bu yazıyı okuyan biri için yurtdışından ödeme almak her ne kadar erken gibi gözükse de bu kesinlikle ilgilenmeniz gereken bir konudur. Özellikle Türkiye standartlarında PayPal vb. ödeme koşullarının sınırlandırılması, yurt dışında şirket kurmak isteyen kişilerin yoluna taş koyan unsurlardan biri olarak değerlendirilebilir. Yine de;

  • Moneygram
  • Western Union
  • Transferwise
  • Xemt
  • CurrencyFair

Gibi para transfer konusunda size yoldaş olabilecek sistemleri aklınızda tutmanızda fayda var.

Uluslararası Lojistik, Ürünleri Nasıl Göndeririz?

Uluslararası bir şirket kurarken en çok merak edilen bir diğer husus ise şüphesiz olarak evrak ve ürün transferi konusunda nasıl bir yol izleneceğidir. Globalleşen Dünya standartlarında birçok farklı sistem aktif olarak “ship” hizmetlerinde size yardımcı olsa da, nasıl bir sürecin sizi beklediğine dair genel bir bilgiye sahip olmak her zaman iyidir.

  • Bir gümrük komisyoncusu ile çalışın, bu sizi genel kondisyonlar ve gereklilikler ile alakalı olarak ciddi oranda bilgilendirecektir.
  • Müşterinizi, müşterinizin müşterilerini ve mallarınızı bildiğiniz bir dünyada, tedarik zincirinizdeki taraflar hakkındaki gerçek detayları bilmek önemlidir. Bankaların, nakliye şirketlerinin ve gümrüklerin bunu bilmesi gerekecek, bu yüzden elinizde bulundurun. Her türlü transfer ve adres, telefon bilgilerini detaylı olarak saklayın.
  • Vergilere ve harçlara dikkat edin, neye ne kadar ödediğinizden haberinizin olması her zaman iyidir.
  • İthalat veya ihracat kısıtlamalarını göz önünde bulundurun. Birçok ülkenin şartları aynı değildir ve nerden nereye transfer yapacağınıza göre bu durum değişiklikler gösterecektir.
  • Bütçenizi değerlendirin ve planınıza bağlı kalın. Bir planla yola çıkmak, yoldaki pürüzleri düzeltmek için sahip olabileceğiniz en iyi plandır.

Devletin Sağladığı İhracat Destekleri

Farklı ülkelerde, farklı şartlar altında ihracat yapan kişi ya da kurumlara verilen minimal imtiyazlar ve teşvikler bulunmaktadır. İhracat desteği, yurtdışında şirket kurmak isteyen birinin elini güçlendiren ve gelişim aşamasına kadar ciddi anlamda katkı sağlayan bir konu olarak bilinmektedir. Türkiye standartlarında düşünüldüğü zaman hem sektör hem de süreç bazlı olarak birçok farklı ihracat desteği bulunmaktadır. Bunlardan yararlanmadan önce, bir şirket kurmak için doğru bir adım attığınızdan ve yurt dışında firma sahibi olmak konusunda size neler gerektiğini iyice özümsediğinizden emin olun.

Hangi Ülkelere Satış Yapabilirim?

Özellikle e-ticarette yaşanan büyüme ile birlikte mikro ihracat kavramı hayatımıza girdi. Dolayısıyla Türkiye’de yerleşik olarak dünyanın herhangi bir ülkesine satış yapabilirsiniz. Bu süreci nasıl yönetebileceğinizle ilgili temel bilgileri edinebileceğiniz içeriğimizi okumaya devam ediniz.

Eğer ki beklentiniz farklı ülkelerde şirket kurmaksa, o zaman Yurtdışında Şirket Kurmak adlı içeriğimizi okumanızı tavsiye ederiz.