Rehber

Şahıs Şirketi Kurmak

Tanıtım sayfamızda da kısaca bahsettiğimiz gibi, kendi işinizi kurma hayaliyle çıktığınız bu yolun pek çok aşaması bulunuyor. İş fikrinin seçiminden kurumsal kimliğe, marka oluşturmaktan kuruluş maliyetlerine düşünülmesi gereken pek çok konu arasında öncelik vermeniz gerekenlerden biri de şirket türüdür. Şirket türü, sizin için en avantajlı iş modelini belirlemek açısından önem taşır. Aynı zamanda kuracağınız şirket için şirket kurma maliyetleri, kurulum için gerekli belgeler de seçtiğiniz şirket türüne göre değişecektir.

Bu yazımızda, şirket türlerinden biri olan şahıs şirketini tanıtırken şahıs şirketlerinin nasıl kurulduğundan ve şirket kurma maliyetlerinden de bahsedeceğiz. Bu bağlamda “Şahıs şirketi nedir?”, “Şahıs şirketi nasıl kurulur?”, “Şahıs şirketi kurma maliyeti nedir?” gibi sorulara sizin için cevap vermeye çalışacağız.

Şahıs Şirketi Nedir?

Tüzel kişiliğe sahip olan şahıs şirketleri, bir veya birden fazla kişi tarafından kurulabilen şirketlerdir. Ortak sayısı birden fazla olsa da şahıs şirketlerinde çok fazla ortak tercih edilmemektedir. Kurucu ortaklar, şirket kazancında hisse sahibi oldukları gibi, şirket borçları konusunda da sorumluluk almış olurlar.

Şahıs şirketlerinde az ortak tercih edilmesinin sebebi, ortaklık devrinin zor gerçekleşmesidir. Bu tür şirketlerde ortaklığa ilişkin her türlü devir ve satış, diğer ortakların onayına tabidir. Diğer ortakların onay vermemesi durumunda, ortaklığını devretmek veya satmak isteyen kişi bu işlemi gerçekleştiremez. Onay alınması halinde ise kişinin ortak olarak sorumlulukları bir süre daha devam eder. Bunların yanı sıra, şirket ortakları kuruluş itibarıyla tüm mal varlıklarıyla şirket sorumluluklarını üstlendiklerini kabul ederler.

Peki Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) kolektif, komandit ve adi olmak üzere üçe ayırdığı şahıs şirketlerinin tüzel kişiliği olabilir mi? Bunun cevabı, şahıs şirketinin türüne göre değişiklik gösterecektir. Örneğin, açtığınız şirket adi ise tüzel kişiliğe sahip olamaz. Ancak komandit şirketlerde ortaklardan biri tüzel olabilir. Her türlü borcun birinci muhatabının şirket olduğu kolektif şirket türlerinde, hak sahibi şirket tüzel kişiliğidir.

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Evraklar

Şahıs şirketi kurmak oldukça kolaydır. Şahıs şirketi kurmak için çeşitli belge ve süreçlerin takibi gerekmektedir. İlgili belgeleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İşe başlama formu
  • İkametgâh
  • İmza sirküleri
  • İmza beyannamesi
  • Vergi dairesi başvuru dilekçesi
  • Bazıları e-devlet sistemi üzerinden de alınabilecek olan bu belgeleri tamamlayan şirket sahibi veya noterden vekalet almış mali müşaviri, şirket tescilini yaptıktan sonra vergi hesap numarası için başvuru yapmalıdır. Bunun ardından defter tasdiki, yoklama tutanağı düzenlenmesi, vergi hesap numarası alımı, yazar kasa ve vergi levhalarının alımı işlemleri takip edilir. Sonrasındaki süreçte ise matbuu evraklar basılır, sicil gazetesi ilanı ve ilgili ticaret odasında kayıt yapılır. Şirket sahibinin yaptığı işe göre ayrıca iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı da alması gerekmektedir. Ayrıca SGK ve Bağ-Kur işlemleri de unutulmamalıdır.

Şahıs Şirketlerine İlişkin Vergi Durumları

Şahıs şirketleri, vergi dairesi mükellefi kabul edilirler. Buna bağlı olarak da kanunda belirtildiği şekilde vergi beyanında bulunup ödemelerini yaparlar. Şahıs şirketleri için geçerli olan vergiler Damga Vergisi, Stopaj Vergisi, Katma Değer Vergisi, Geçici Vergi ve Gelir Vergisi’dir.

Şahıs Şirketi Gelir Vergisi Dilimleri

  • 24.000 TL’ye kadar Yüzde 15
  • 53.000 TL’nin 24.000 TL’si için 3.600 TL, fazlası yüzde 20
  • 190.000 TL’nin 53.000 TL’si için 9.400 TL, fazlası yüzde 27
  • 650.000 TL’nin 190.000 TL’si için 46.390 TL, fazlası yüzde 35
  • 650.000 TL’den fazlasının 650.000 TL’si için 207.390 TL, fazlası için yüzde 40 gelir vergisi ödemesi olacaktır.

Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti Nedir?

Diğer şirket türleriyle karşılaştırıldığında, şirket kuruluş maliyetleri açısından şahıs şirketleri en az maliyetli türdür. Şahıs şirketi türünden bir şirket kurman istiyorsanız tahmini karşınıza çıkabilecek maliyetleri şu şekilde düşünebilirsiniz:

  • Vesikalık fotoğraf maliyetleri,
  • İş yeri için kira sözleşmesi maliyetleri,
  • Vergi dairesi sözleşme damga vergisi maliyetleri
  • 250 TL tutarındaki şirket kuruluş maliyetleri,
  • Ortalama 150 TL tutarındaki noter onaylı muhasebeci vekaleti maliyetleri,
  • 100 TL tutarındaki noter onaylı şahıs imza beyannamesi,
  • Tüm bu belgeleri göz önünde bulundurarak, şirket kurma aşamasındaki birincil maliyetlerin şahıs şirketleri için 550 TL tutarında olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu maliyetlerin, başvuru yaptığınız şehire ve yıllık artışlara göre değişiklik gösterebileceğini lütfen unutmayın.

Şirket kurma işlemlerinizi tamamladıktan sonra üstlenmeniz gereken birkaç masraf daha söz konusu olacaktır. Bunlar da aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Matbuu evrak basımı (ort. 100 TL)
  • Şirket kaşesi (ort. 10 TL)
  • Kira sözleşmesine ilişkin damga vergisi (ort. 30 TL)
  • Yazar kasa (ort. 850 TL)
  • Gerekiyorsa meslek odası kaydı (ort. 600 TL) olacaktır. Tek seferlik bu giderler için de toplam ortalama maliyeti 1300-1700 TL bandında değerlendirebiliriz.

Şahıs Şirketi Benim İçin Uygun Mu?

Tüm bu detayları da okuduğunuza göre, şahıs şirketine dair genel bir fikir edindiğinizi umuyoruz. Daha önce de bahsettiğimiz şirket türlerine kıyasla açma ve kapatma işlemlerinin çok daha kolay yapılabildiği şahıs şirketlerinin kuruluş maliyetleri de daha düşüktür. Hayalini kurduğunuz bir iş mi var? Bireysel olarak gidip şahıs şirket kurmak için başvuruda bulunabilirsiniz. Diğer şirket türlerindeki gibi ortak bulmanıza gerek yoktur. Sermaye beyanında bulunmanızı da gerektirmeyen şahıs şirketlerinde, muhasebecilik maliyetleri de düşüktür. Kuruluş aşamasında defter tasdik ücretlerinin düşük olması ve ticari faaliyete geçtikten sonra da kademeli vergi sistemine tabi olması, şahıs şirketlerini düşük maliyetli hale getirmektedir.

Pek çok açıdan kolaylık sağlayan şahıs şirketlerinde, her türlü adres veya iş türü değişikliği de dilekçe yoluyla kolaylıkla bildirilebilir. Bu tür iletişimler kısa süre içinde sonuç sağladıklarından, şahıs şirketlerini cazip kılar. Ayrıca şahıs şirketlerinde, bir yönetim kurulu zorunluluğu bulunmamaktadır.

Avantajlarını yukarıdaki gibi sıraladığımız şahıs şirketlerinin dezavantajları da var tabii. Her şeyden önce bu şirket türü, diğer şirket türlerine göre daha az itibarlıdır. Limited ve anonim şirketlerde prestij her zaman daha yüksektir. Bununla birlikte, şirketinizin yaptığı ciro ödediği vergi oranını etkileyecektir. Cironuz arttıkça, şahıs şirketi olarak ödediğiniz vergi de katlanır.

Tüm bu bilgiler ışığında, şahıs şirketi kurmanın sizin için avantajlı olduğunu düşünüyorsanız yeni işinizi tebrik ederiz! Henüz emin değilseniz veya limited ve anonim şirket türleriyle ilgili de bilgi almak istiyorsanız şirket türlerinin ilgili sayfalarına bakmanızı tavsiye ederiz. Bu sayfalarda, “Anonim şirket nedir?”, “Anonim şirket kurma maliyetleri nelerdir?”, “Limited şirket nedir?”, “Limited şirket kurma maliyetleri nelerdir?” gibi sorularınıza yanıt bulabilir, sizin için en uygun olan şirket türünü seçmeye bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

Back to list

Bir yanıt yazın