Şüphesiz ki şirket kurma noktasında en büyük destekçiniz, mali ve hukuki işlerinizde size destek olacak muhasebeci ve avukatlardır. Hukuki konuların büyük bölümünü, kurduğunuz şirket türüne göre danışmanlık almadan da yürütebilirsiniz. Ancak finansal danışmanlık ve işlerin yasal olarak devam edebilmesi için bir muhasebeciyle çalışmanız elzemdir.
Bu yazımızda muhasebeci seçimini nasıl yapabileceğiniz konusunu baz alarak muhasebeci ücretleri, vekalet, iyi bir muhasebecinin özellikleri gibi konulara değineceğiz.
Eğer iyi bir muhasebeci arıyorsanız size yıllardır birlikte çalıştığımız muhasebecimizi önerebiliriz.
SMM Engin Küçük liderliğinde kurulmuş olan Taxation İstanbul danışmanlık şirketinden mali müşavirlik hizmeti alabilirsiniz.
Muhasebeci seçimi nasıl yapılır?
Şirket kurmak, hayallerinizin gerçeğe dönüştüğünü görmek paha biçilemez bir duygu. Fakat işlerin bir de stratejik yönü var. Şirket kurma girişiminde en çok sorulan sorulardan biri de “muhasebeci seçimi nasıl yapılır” oluyor.
Kurduğunuz şirket hangi alanda faaliyet gösterecek olursa olsun ya da siz mali konularda şahsen özen göstereceğinizi düşünseniz de evraklarınızın doğru şekilde tutulması ve saklanması son derece önemlidir. En ufak bir yanlış bilgi beyanı, size vergi cezası olarak geri döner. Sizin için hiç de önemli olmayacak bir rakam, aniden binlerce lira olur. Bu tür sorunların önüne geçmek için muhasebeci veya mali müşavirle çalışmanız önemlidir.
Yasalar uyarınca Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler, defter tutma yetkisine sahiptir. Bu belge, çeşitli sınav ve farklı aşamaları geçen muhasebecilere verilmektedir. Dolayısıyla muhasebeci seçerken yapacağınız ilk iş, muhasebeci adayınıza bu belgeye sahip olup olmadığını sormaktır.
Muhasebeci seçimi için kimileri tanıdık vasıtasını tercih etse de Mali Müşavirler odasından da isim veya tavsiye almanız mümkündür.
Muhasebeci seçerken ayrıca çalışmayı planladığınız sektörden herhangi bir müşterisi olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz. Bu elbette zorunlu değildir; ancak sektörünüzle ilgili fikir sahibi bir muhasebeci, şirketinizin durumunu çok daha iyi analiz edecektir.
Muhasebeci alımı veya iş anlaşması yaparken, ne kadar açık fikirli olduğunu görmekte de fayda olacaktır. Unutmayın ki bu sizin şirketiniz ancak sizi istediğiniz noktaya ve hatta daha ilerisine sağlayabilecek verileri yorumlamak muhasebecinizin elinde. Muhasebeci seçerken çeşitli konularda yaratıcı fikirler sunup sunamadığı veya durum analizlerini nasıl yaptığı gibi sorular yöneltebilirsiniz.
İyi bir muhasebecinin özellikleri nelerdir?
İyi bir muhasebeci, ilgili teknik ve mali bilgilere sahip olmanın yanı sıra teknolojiyi de yakından takip etmelidir. İlerleyen teknoloji sayesinde, artık pek çok manuel işi otomatik olarak gerçekleştirmek ve hata payını düşürmek mümkün. Seçeceğiniz muhasebeci bulut teknolojilerini kullanabilmeli ve internetten doğru faydalanabilmelidir. Ayrıca size danışmanlık hizmeti vereceğini de düşünmeli ve seçeceğiniz muhasebecinin, ekonomik ve kullanımı kolay uygulamalardan haberdar olup sizi bilgilendirmesini beklemelisiniz.
İyi bir muhasebeci, ticaret hayatınızın finansal kolunu yürütmenizi sağlayan vergi dairesi, sigorta ve tescil kurumlarına rahat erişebilmelidir. Zamanla yarıştığınız süreçler olabilir ve iyi bir muhasebeci koordinasyon veya konum açısından ulaşılabilirlikle işlerinizi çok daha kolay halletmenize yardımcı olabilir.
Elbette size özel, önemli gördüğünüz birtakım özellikler olacaktır; ancak her meslekte olduğu gibi bu alanda da çalışanın kendini ve kendi çalışmalarını tanıması önemlidir. Bu açıdan, muhasebeci seçimi ve değerlendirmesi yaparken kendisini öne çıkaran özelliği yine kendisine sorabilirsiniz. Bu muhasebeci olmadan neden yapamayacaksınız? İşte bu sorunun cevabını size saydığı niteliklerle verebilecek olan iyi bir muhasebeci tercih edebilirsiniz.
Özetlemek gerekirse muhasebeci seçerken SMMM belgesi, ücret belirleme kriterler,, çalıştığı kişiler/şirketler, sizin şirketinize özel sunabileceği tavsiyeler, bilişim teknolojilerine yakınlığı ve kullanımı, vergi dairesi veya ticaret sicili gibi kurumlara konum olarak yakınlığı, onu diğer muhasebecilerden ayıran özellikleri gibi konularda sorular sorarak muhasebeci seçiminizi kolaylaştırabilirsiniz.
Muhasebeci hangi işlerinizi yapacak?
Peki bir muhasebeci ne işe yarar? Muhasebeci olmadan neden yapamayız? Muhasebeci, şirketinize ait tüm finansal konuların yönetiminden sorumludur. Muhasebe departmanı veya muhasebeciniz, yıllık bilançolarınızı çıkarır, gelir-gider tablosu hazırlar, tüm vergi mükellefiyetlerinizi takip eder ve SGK ya da Bağ-Kur ödemelerine bakar ve şirketinize ilişkin dönemsel finansal raporlamaları üstlenir.
Elbette muhasebe işleri, şirketinizin hacmine göre farklılık gösterecektir. Bu durumda, doğrudan şirket içi bir departman kurmayı veya bağımsız bir muhasebeciyle çalışmayı tercih edebilirsiniz.
Muhasebecilerin, yukarıda bahsettiğimiz asli sorumluluklarının yanında yapabileceği başka şeyler de vardır. Muhasebeci ne işe yarar dediğimizde aslında bunlardan bahsetmekte fayda var. İyi bir muhasebeci, şirketinize ilişkin olası finansal durumu önceden görebilir ve piyasayı yorumlayabilir. Vergi planlaması, risk analizi ve yönetimi, dahili kontrol, kâr durumları ve hatta kredi ya da hukuki danışmanlık konularında fikir danışabilmelisiniz. Örneğin bilanço ve gelir tablosu hazırlamak, yukarıda bahsettiğimiz gibi birincil sorumluluklardandır. Ancak bu hazırlanan verilerin sunumu ve buradaki bilgiler ışığında size uygun danışmanlık ve vergi yüküne ilişkin yorumlar da sağlanmalıdır. Bu yorumlama yeteneği, bir muhasebeciyi iyi bir muhasebeci yapan özelliklerdendir.
Muhasebeci değiştirmek zorunda kalırsanız?
Hiç istemesek de finansal süreçlerimizi yürütürken bazı tökezlemeler de yaşayabiliriz. Bu durum gayet normaldir ancak muhasebeci değiştirmek zorunda kalırsanız yapmanız gereken birkaç işlem vardır. Elbette öncelikle kararınızı muhasebeciniz veya mali müşavirinizle paylaşmanız gerekir. Sonrasında muhasebecinizden geçmişe yönelik olarak yazdırılmış ve kapandığına ilişkin tasdiki yapılmış resmi şirket defterlerinin alırsınız. Şirket türlerine göre bu defterler farklılık gösterecektir ve bu konuyu mali danışmanınıza sorabilirsiniz. Aynı şekilde bulunduğunuz seneye ait resmi defterler; her türlü makbuz, gelir-gider belgeleri; beyanname ve sigorta bildirimleri; personel dosyalarınız; şirketinize ilişkin tüm resmi evraklar, bir tutanak eşliğinde teslim alınmalıdır.
Muhasebeci vekaleti verildiyse azilname göndermek yerinde olacaktır. Muhasebeci vekaleti, halihazırda birlikte çalışmadığınız bir muhasebecide bulunmamalıdır. Bunların yanı sıra çevrimiçi vergi dairesi, SGK ve İş-Kur şifrelerinizi de öğrenip değiştirmeniz gerekir. Son olarak da muhasebecinizden işi devraldığınız tarih itibarıyla mizan ve muavin dökümlerini alabilirsiniz.
Muhasebeci ücretleri ne kadar?
Muhasebeci ücretleri; muhasebecinin mesleki deneyimi, sunduğu hizmet skalası, bildiği yabancı diller ve yaptığı raporlamalarla belirlenir. Elbette bu ücretler konusunda, seçilen şirket türünün de yaratacağı bir fark bulunmaktadır. Örneğin, şahıs şirketleri için %20 oranında stopaj maliyeti söz konusudur ve bu maliyet, muhasebeci ücretlerini artırmaktadır. Aylık muhasebeci ücretleri, şirket türlerine bağlı olarak değiştiği gibi, sizin özellikle talep ettiğiniz bir hizmet veya özellik (birden fazla dil bilmek, çeşitli programların kullanımı vb.) varsa bunlara göre de değişiklik göstermektedir.