Pazarlama, Rehber

Marka İsmi Nasıl Bulunur?

İş dünyasında kendinize yer edinmeye çalışırken sizi öncelikli olarak öne çıkaracak şey marka isminizdir. Markanız, son kullanıcınız veya hitap ettiğiniz kitle için sizi tanımlayacak ve temsil edecek ilk şeydir. Marka isminizle vermek istediğiniz bir mesajı, temsil ettiğiniz bir fikri verebileceğiniz gibi, kişisel kimliğinizi de ön plana çıkarabilirsiniz.

Bu yazımızda, marka ismi oluşturmak ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları yanıtlayacağız. Marka ismi bulmaktan iyi bir markanın nasıl tasarlanacağına, marka araştırmalarından kayıt süreçlerine pek çok konuyu bu başlık altında bulabilirsiniz.

Marka ismi tasarımı

İş planınızı ve tasarısını yaparken marka isminizi de tasarlamanız gerekecektir. Peki iyi bir marka nasıl olmalı? Marka ismi oluştururken başvurabileceğiniz çeşitli yöntemlerin yanı sıra dikkat etmeniz gereken noktalar da mevcut.

Güzel bir marka ismi bulmak için her şeyden önce akılda kalıcı isimlere öncelik vermekte fayda var. Unutmayın ki markanızı kullanacak kişilerin şirketinizle ilgili ilk muhatabı marka isminiz olacaktır. Bu sebeple farklı platformlara uygun, uzun vadede kalıcı olabilecek, gören veya duyan tüketiciler için hatırlaması kolay bir marka ismi bulmak, işletmenizi ön plana çıkaracaktır. Bu bağlamda, yazımı veya söylenmesi zor olan isimleri de listenizden çıkarmanızı tavsiye ediyoruz. Tüketici marka isminizi bir yerde okuyabilir veya duyabilir fakat akılda kalıcı ve yazımı zor bir marka ismi seçmeniz halinde daha sonra sizi bulamayabilir. Bu da potansiyel müşterilerinizi kaybetmenize sebep olacaktır.

Marka isminizi tasarlarken, işinizin geleceğini de düşünerek uzun vadeli bir plan çıkarmalısınız. Örneğin seçtiğiniz isim, faaliyet gösterdiğiniz sektör veya ürününüzle bağdaşan bir isim olursa SEO çalışmalarınızı çok daha kolay oluşturabilir, arama motorlarındaki organik aramalarda rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz. Yine bu bağlamda marka isminizde belirli bir ürün adı kullanmamak faydalı olacaktır. Bu sayede ürün skalanızı genişletme kararı almanız halinde marka kimliğiniz zedelenmeyecektir. Ayrıca geleceğe yönelik düşünüp seçeceğiniz isim için alan adı ve sosyal medya hesaplarını da kontrol ederek marka isminizi profesyonel bir zemine oturtabilirsiniz.

Marka sorgulama ve araştırma

Marka isminizi oluştururken dikkate almanız bir diğer konu da, bulduğunuz ismin araştırma ve sorgulamasının yapılmasıdır. Bu sorgulamayı, Türk Patent ve Marka Kurumu’na ait veri tabanından yapabilirsiniz. Bu sorgulama neticesinde, başvuru yapmış marka ile ilgili ihtiyaç duyabileceğiniz pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra marka isminize ilişkin daha sağlıklı değerlendirme de yapabilirsiniz. Veri tabanı sorgulamaları, tasarladığınız marka ile benzerlik gösteren diğer markaları görmenizi sağlarken daha gerçekçi bir riski analizi yapmanıza da izin verir. Ancak bu veri tabanından edineceğiniz bilgilerin tamamen referans amaçlı olduğunu ve tescil onayına ilişkin kesin bilgi sunamayacağını da unutmamak gerekir.

Tescil işlemlerine başlamadan önce marka sorgulaması muhakkak yapılmalıdır. Bu konuyla ilgili uzman danışmanlık kurumlarından ücretsiz destek alınabilmektedir.

Marka ismi bulmak için ücretsiz araçlar

İş planınız tamam, güzel bir marka ismi bulmak için gereken tüm yardımcı içerikleri de okudunuz ama yine de içinize sinen bir marka ismi bulamadınız veya bulduğunuz ismin alan adı sorguları için kafanızda soru işaretleri mi var? Öyleyse ücretsiz çevrimiçi araçlardan faydalanmak isteyebilirsiniz. İşte dünyanın en iyi marka isimlerinden bazılarına da ilham olmuş bu araçlardan bazıları:

– Domain Pigeon

– Ajax Whois

– Domainr

– Shopify

– Oberlo

– Stuck Domains

– Name Station

– Domain Tools

– Namelix Business Name Generator

Sosyal alan adı sorgulamalarından marka ismi için en iyi önerilere pek çok konuda destek bulabileceğiniz bu ücretsiz araçlarla markanızı ve marka kimliğinizi bir adım öteye taşıyabilirsiniz.

Marka ismi bulma ve profesyonel destek

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, marka ismi bulmak işinizin ve marka kimliğinizin tanıtımı açısından önemli olmakla birlikte işinizin geleceği ve mevcut ve potansiyel getirisi açısından da önemlidir. Marka isminiz stratejinizi, stratejiniz marka isminizi belirleyebilir. Güzel bir marka ismi bulmak bu kadar önem arz ederken işinizi şansa bırakmamak en iyisi. Yukarıda adı geçen çevirmiçi araçlardan destek almak her zaman bir seçenek; fakat güzel bir marka adı bulmayı da şirket kurmanın finansal yönü kadar ciddiye almak elzem. Hayalini kurduğunuz işi yapacaksanız hem sizin içinize en çok sinen hem de piyasada istediğiniz noktaya gelmenizi sağlayacak ismi bulmak harika olmaz mıydı?

İşte bu noktada profesyonel destek almak sizin için en doğrusu olabilir. Bunu bir avukat veya mali müşavir desteği gibi düşünün. Nasıl ki bu işler onların uzmanlık alanıysa güzel marka ismi bulmak da bu alanda uzmanlaşmış olanların işi! İsteğe bağlı bir hizmet olsa da çok büyük fark yaratmanızı sağlayabilir. Elbette böyle bir destek almayı düşünüyorsanız önce strateji tasarlamanız faydalı olabilir. Daha sonra profesyonel destek sağlayan kanallar aracılığıyla, hangi marka isimlerinin daha iyi olabileceğini ve hangilerinin kullanımda olmadığını bulabilirsiniz. Bu tip bir destek almak, marka oluşturma noktasında olası hatalardan da kaçınmanızı sağlayacaktır.

Girişim Destek de marka adı bulma sürecinde ve araştırmalarda size yardım edebilecek profesyonel kanallardan bir tanesi. Girişim Destek ile sadece şirket kurmak ve konuyla ilgili genel destek değil, marka adı bulma ve marka stratejisi ve kimliği belirleme noktalarında da destek alabilirsiniz.

Marka kayıt ve tescil süreçleri nasıl işliyor?

Marka kaydınızı dilerseniz şahsen, dilerseniz çevrimiçi olarak yapabilirsiniz. Bu başvuruyu yapabilmek için halihazırda ticaret yapmanıza gerek yoktur. Dolayısıyla gerçek kişi olarak da başvurunuzu yapabilirsiniz. Diğer yandan bulduğunuz marka isimleri birden fazla ise tek bir başvuru yapmanız yeterli olmayacaktır. Her bir marka için ayrı ayrı başvuru yapmak gerekmektedir.

Başvuru için başvuru formu, marka örneği, başvuru yaptığınız markanın sunacağı mal veya hizmetlerin listesi, başvuru ücreti ödendi makbuzu ve marka isminde geçen Latin alfabesi haricinde bir harf kullanılmışsa bu harflerin Latin alfabesindeki karşılıkları gerekmektedir. Markanıza özel başka durumlar olması halinde ilgili teknik şartnameleri veya rüçhan hakkı ücreti ödendi belgelerini de eklemeyi unutmayın.

Marka tescil süreci; başvuru, başvurunun Türk Patent Enstitüsü tarafından sınıflandırılması ve incelenmesi, yayınlanması, başvuruya ilişkin itiraz varsa incelenmesi, tescil belgelerinin teslimi veya başvurunun reddi aşamalarından oluşur. Bu sürecin tamamlanması ortalama 8 ay alabilir. Herhangi bir sorun çıkmaması halinde marka tescillenerek sicile kaydedilecektir. Marka için başvuru yapan süreç sonunda Marka Tescil Belgesi teslim edilir. Tescil geçerliliği on senedir. Süre bitiminden itibaren altı ay boyunca yenileme talebinde bulunmamanız halinde markanın hükmü düşer.

Marka kayıt için nasıl bir bütçe ayırmalıyım?

2021 itibarıyla patent başvuru ücretleri 55 TL, rüçhan hakkı talebi 115 TL, Avrupa patentinini İtiraz veya kısıtlama işlemi sonucu değişen fasikül yayım ücreti 1290 TL, ek süre talebi 125 TL, patent belgesi düzenleme ücreti 400 TL, ek patent belgesi düzenleme ücreti 400 TL, devir işlemi kayıt ve yayım 665 TL, lisans işlemi kayıt ve ve yayım ücreti 265 TL, patent belgesi onaylı sureti düzenleme ücreti 300 TL, patent dosyası yerinde inceleme ücreti 25 TL olarak belirlenmiştir. Yenileme ücreti için de ikinci yıl sicil kaydı 390 TL, üçüncü yıl 400 TL, dördüncü yıl 470 TL, beşinci yıl 700 TL olarak güncelleme yapılmıştır. Markanıza ilişkin detaylara bağlı olarak gereken tescil ücretlerinin tamamını Türk Patent Enstitüsü’nden edinebilir veya marka tescil konusunda alacağınız profesyonel destekle kolayca halledebilirsiniz.  

 

Back to list