Kamuda veya özel sektörde çalışan çoğu kişinin en önemli ortak noktası iş kurma hayalleridir. Herkesin aklının ucundan öyle ya da böyle bir iş kurma fikri geçmiştir. İş kolu seçiminden marka kimliğine, şirket türünden aktif çalışması gereken departmanlara düşünülmesi gereken pek çok konuyu kapsayan bu macera size de çok uzak değilse bu yazımızdan hem bilgi hem ilham alabilirsiniz.
Aklınızda iş kurmak için kullanabileceğiniz bir proje varsa veya kendi işinizin patronu olmak istiyor fakat iş nasıl kurulur bilmiyorsanız kesinlikle doğru yerdesiniz. Başlıklar halinde kısaca giriş yapacağımız bu yazıda, sıfırdan iş kurmak ile ilgili aklınıza gelebilecek tüm başlıkları bir araya getirdik.
İş Fikri Seçmek İlk Aşamamız
Elbette her iş bir hayalle başlar. Kimisi için hobisi, kimisi için ise çok iyi yaptığından ve günün sonunda kendisine en çok kazandıracağından emin olduğu şey iş planı olur. Peki iş kurma fikri üzerinden düşünülürken nelere dikkat etmeli, neyi gerçekçi bir iş fikri olarak değerlendirmeli?
Her şeyden önce kendinizi ve yeteneklerinizi iyi tanımalısınız. İlk iş deneyiminiz bu girişimcilik hikayesi değilse profesyonel yaşantınızın size kattığı becerileri ve tanıdığınız sektörleri düşünün. Veya hepsini bir kenara bırakıp hep hayalini kurduğunuz işi, bir de büyük resmin içinde görmeye çalışın. Kendinize bu kapsamda bir seçenekler listesi oluşturduktan sonra eleme yapmaya başlayabilirsiniz. Hangileri umut vaat ediyor? Mevcut iş trendleri bu fikri destekliyor mu? Piyasada böyle bir açık var mı? İşte tüm bu sorular, size iş kurma konusunda temel bir yol haritası çizecektir. Bu doğrultuda iş fırsatlarını değerlendirirken geleceğe yönelik araştırma ve çıkarımlar yapmayı da sakın unutmayın!
Marka Seçimi & Tescille Potansiyel İşinizi Koruyun
İş kurma sürecinin, hitap edeceği tüketici kitlesi açısından en çok dikkat edeceği unsurlardan biri de marka seçimidir. Marka isminiz, sizin bakış açınızdır ve nelerden ilham aldığınızı gösterir. Bununla birlikte marka seçimi, stratejinize de uygun olmalıdır. Kimi markalar, marka sahiplerinin adıyla sektörde kendine yer edinirken kimileri tanımlayıcı isimler ile kimliklerini oluşturur. Piyasaya dönüp bu marka isimlerinin örneklerine bir bakabilirsiniz. Bu açıdan marka ismi bulma, yaratıcılığınızı ve stratejik bakış açınızı sonuna kadar kullanmanızı gerektirecektir.
Peki vitrininiz olan marka isminizi nasıl seçersiniz? Marka nasıl bulunur? Bu noktada profesyonel danışmanlık şirketlerinden destek almıyorsanız, kendi marka isminizi hangi yöntemle yaratacağınıza karar vermeniz gerekir. Kısaltma bir isim mi size daha uygun yoksa yaratıcılığınızı kullanıp kendiniz bir isim mi bulacaksınız? Örneğin kendiniz bir isim bulmaya karar verdiyseniz muhakkak bu marka isminin nasıl bir çağrışım yapacağını kapsamlı olarak düşünmeniz gerekir. Konuyla ilgili detayları marka ismi sayfamızda bulabileceğinizi belirtirken son birkaç önerimizi daha eklemeden geçmeyelim:
Bulduğunuz isim, geleceğe yönelik büyüme planlarınızda önünüze taş koymamalı. Ürün skalanız genişlediğinde de size temsil edebilecek, akılda kalıcı ve sektördeki yerinizi veya neler katacağınızı ifade eden bir marka ismi seçmek tercihiniz olmalı.
Marka ismi bulmak ile ilgili içeriğimizi okumak için bu linki takip edebilirsiniz.
Kurumsal Kimlik Oluşturmak Markalaşmak İçin Çok Önemli
Marka ismi ile doğrudan bağlantılı değerlendirebileceğimiz kurumsal kimlik oluşturma da son kullanıcı ve tüketici ile aranızdaki köprüyü oluşturur. Kurumsal kimlik tasarımı sayfamızda detaylarıyla okuyabileceğiniz bu konu için öne çıkan en önemli unsur ise misyonunuzu resmedecek sloganı bulabilmek. Unutmayın ki sizi rakiplerinizden ayıracak etkiyi, muhteşem bir tanıtımla yaratabilirsiniz.
Kurumsal kimlik tasarımı ile ilgili detaylı bilgi edinmek için sayfamızı ziyaret edin
Şirket Türü Seçimi Maliyetlerinizi Etkileyebilir
Yukarıda kısaca bahsettiğimiz ve iş fikirleri sayfamızdan detaylarını bulabileceğiniz gibi, doğru iş alanını bulmak işin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıyor. Bunun yanı sıra iş fikrinizi hayata geçirirken şirket türlerini de detaylı incelemekte fayda var. Şirket türlerini şöyle sıralayabiliriz:
– Şahıs şirketi,
– Limited şirket,
– Anonim şirket,
– Kolektif şirket,
– Komandit şirket
– Kooperatifler.
Yukarıda belirttiğimiz şirket türleri arasından size avantaj sağlayacak şirket türünün hangisi olduğunu görmek için şirket türleri sayfamızdaki yazıyı inceleyebilirsiniz.
Muhasebeci Seçimi & Ücretleri Hakkında Bilgi Sahibi Olun
Sizin için en doğru iş fikrini belirlediniz, markanız ve kimliğinizle ilgili ilk planları çıkardınız, sizin için en avantajlı şirket türünü de buldunuz. Peki ya sonrası? İşte artık kuracağınız işin kapsamını, döngüsünü ve aslında doğrudan bu macerayı nasıl çizebileceğinizi gözler önüne serecek kişiyi bulma vakti. İnanmayacaksınız ama bu kişi muhasebeciniz olacak. İşletmenizle ilgili en ayrıntılı veri ve analiz raporlarını hazırlayacağı için muhasebeci seçiminde özenli olmak gerekir. Bu seçimi yaparken birlikte çalışacağınız kişi veya kurumun iş danışmanlığı ve teknolojik farkındalık açısından kapasitesini değerlendirmelisiniz. Ancak bunların yanı sıra SMMM belgesi, referanslar, ücret kriterleri ve muhasebeci seçimi sayfamızda bulabileceğiniz diğer teknik soruları da mutlaka dikkate almak gerekir. Bu noktada, seçtiğiniz şirket türünün de muhasebeci ücretlerini değiştireceğini unutmamalısınız. Örneğin bir şahıs firması kuruyorsanız ücretler 200 TL’den, limited şirketlerde ise 750 TL’den başlayacaktır. Konuyla ilgili bir önemli not da bu bilgilerin her şehir için farklı olabileceği. İş kurma noktasında doğru finansal planlamayı yapabilmek için bulunduğunuz şehrin muhasebeciler odası sayfasına göz atabilirsiniz. Örneğin İstanbul için İSMMMO Ücret Tarifesini sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Şirket Kuruluş Maliyetlerini Biliyor Musunuz?
Elbette muhasebe masrafları kuracağınız işin tek kalemi olmayacak. Kuruluşta basım maliyetlerini ve kuruluş giderlerini unutmamak gerekir. Şahıs firmalarında vekalet, şirket sözleşmesi, ticaret odası harç ve ilan ücretleri gibi masraflarla 3000 TL’yi bulabilen bu masrafların detaylarını, kuruluş maliyetleri sayfamızdan da inceleyebilir, yol haritanızı sağduyulu bir şekilde çıkarabilirsiniz. Limited şirketler için kuruluş maliyetleri; sektöre, kurulan şirketteki yönetici ve kurucu ortak sayısına göre değişiklik gösterecektir. Bu durumda sadece muhasebe maliyetleri 2000 TL ila 3000 TL arasında değişebilir. Masrafları yine limited şirket gibi sektör ve yönetici sayısı gibi faktörlere göre değişen anonim şirketlerde de ortalama 3000 TL civarıdır. Bu bilgilerin başvurduğunuz sene içinde ve bulunduğunuz şehre göre değişebileceğini unutmamak gerekir.
Kuruluş Destekleri Alabilirsiniz
Bu yolculuk zaman zaman zorlu ve bazen imkansız gibi görünebilir, baştan beyaz bayrağı çekmek isteyebilirsiniz. İşte bu noktada yalnız olmadığınızı hatırlamalısınız. Devlet desteği ve teşviklerini yeterince araştırdınız mı? KOSGEB, Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezleri Ağı, TESKOMB ve İŞGEM gibi pek çok kurum ve kuruluş, iş planınızı desteklemek için hazır. Kuruluş destekleri sayfamızdan girişimci olarak alabileceğiniz destek türlerini detaylarıyla görebilir, kurumların iş planlarına ilişkin beklentilerini inceleyebilirsiniz.
Şirketi Kurulum Aşamasında Yapılacaklar
İş planınızla ilgili tüm detayları ve olası pürüzleri belirledikten, gerekiyorsa destek mekanizmaları için de başvuru yaptıktan sonra artık gerçek anlamda şirket kuruluş aşamasına geçebilirsiniz. Artık bu noktaya geldikten sonra atmanız gereken somut adımları da belirtmek gerekir. Şahıs veya limited şirketinizi açtıktan sonra, buranın merkezi olarak bir adres göstermeniz gerekmektedir. Yaptığınız iş türü veya finansal planınız açısından ortak ofislerden veya sanal ofisten faydalanmayı da tercih edebilirsiniz. Sözleşme ve noter süreçlerini tamamladıktan sonra vergi dairesi, ticaret veya esnaf odası kayıtlarınız yapılacaktır. İşinizin niteliğine göre ise sermaye blokajı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan alınacak izinler ve Rekabet Kurumu harcı da unutulmamalıdır. Bu adımların hepsini, şirket kurmak sayfamızda tüm detaylarıyla ve sıra sıra görebilirsiniz.
Sektör&Rakip Analizi Yapmalısınız
Markanızı konumlandırabilmek için rakiplerinizi ve sektörü tanımaya da vakit ayırmak gerekir. İşte tam bunun için profesyonel olarak sektör ve rakip analizi yapmanız, kurduğunuz iş için önemli olacaktır. Sektör analizi yaparken arz-talep ilişkisi, kârlılık oranları, rekabet koşulları ve yasal düzenlemeler gibi çeşitli ana başlıkları dikkate aldığınızdan emin olmalısınız. Aynı şekilde rakip analizi için de SWOT analizi ve PEST analizi gibi çeşitli metotlardan faydalanarak sektördeki yerinizi daha net görebilirsiniz. Bu sayede stratejinizi de daha ayrıntılı ve akılcı biçimde oluşturabilirsiniz. Rakip analizi sayfamızda, markanızı konumlandırmanız için faydalı bilgiler sağlayacak yazımızı inceleyebilirsiniz.
İyi Bir İş Planı Hazırlamalısınız
İş planı nasıl hazırlanır sayfamızda detaylarını bulacağınız iş modelleri ve iş planı da iş kurmak isteyenlerin atlamaması gereken bir başka konu. En kısa özetiyle kurduğunuz işin kâr planı olan iş modeli ile ürün çeşitlerinizi, kapasitesinizi ve ulaşmak istediğiniz kitleyi belirleyebilirsiniz. “İş modelleri nelerdir?”, “Gelir modeli nasıl oluşturulur?” gibi soruların cevaplarına, iş planı hazırlama sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Bayilik Veren Firmalarla Çalışabilirsiniz
Kendi işinizi kurmak elbette sıfırdan başlamayı gerektiriyor. Kendi işinizin patronu olmak istiyor ama halihazırda kurulu bir kimliğin parçası olmak size daha cazip geliyorsa bayilik veren firmaların sunduğu fırsatları değerlendirebilirsiniz. Gerek sektördeki konumu gerekse oturmuş marka kimlikleriyle bayilik veren firmalar, size hazır paket olarak kendi işinizi sunuyor da diyebiliriz. Bu sayede kendi işinizi yaparken belki de dünyada binlerce şubesi olan bir markanın gücünü de arkanıza alabilirsiiz. Elbette işinizi bu şekilde kurmayı tercih ederseniz bayilik ücreti ödemeniz gerekecektir. Avantajları ve dezavantajlarıyla bayilik veren firmaları ve yapmak istediğiniz işi değerlendirmek, yeni işinizi kurarken sizin için son derece faydalı olacaktır. Bayilik veren firmalar sayfamızda, bulunduğunuz bölgede kategorilere göre bayilik veren firmaların bir listesini bulabilirsiniz.